Mors dag 2024

Mors dag er en helt perfekt anledning til at minde både os selv og vores mor om vores sammenhold og ubetingede kærlighed til hinanden.

Hvilken mor bliver ikke helt blød om hjertet, når hun modtager noget ekstra opmærksomhed, blomster, en særlig gave eller andet kreativt på selve mors dag.

 

Hvornår er det mors dag?

Mors dag i Danmark falder altid på den 2. søndag i maj. Kommende dato: 12. maj 2024

Mors dag i Danmark

Vi har gjort det nemt for dig og lavet en oversigt med datoer over, hvornår mors dag falder de næste par år:

Ens mor er ofte noget helt specielt. Især da vi var små, var hun vores daglige helt, der sørgede for, at vi voksede op i trygge rammer. Selv som voksne har ens mor en helt speciel plads i hjertet.

Men hvorfor har vi egentlig mors dag? Er det blot et marketingstunt for blomsterbutikkerne? Det er der selvfølgelig en delt mening om.

Mors dag i Danmark

Den første mors dag i Danmark blev afholdt den 12. maj 1929 i Forum (København) under en blomsterudstilling. Siden da er det blevet en tradition at afholde mors dag den anden søndag i maj.

Det var en mand ved navn Christian Svenningsen, som stod bag selve idéen om fejringen af mødre.

Christian var i USA under 1. verdenskrig og valgte, da han kom hjem, at stifte en forening for alle dem, der havde kæmpet på de allieredes side under 1. verdenskrig.

Foreningen valgte at bruge mors dag til at indsamle penge til enker og mødre, der havde mistet deres mand eller søn(ner) under krigen.

Senere gik pengene til Mødrehjælpen, som sørgede for, at mødre og andre lignende formål fik pengene tildelt.

Mødregruppen eksisterer stadig i dag og bruger f.eks. mors dag til at sætte fokus på udsatte børnefamilier og kvinder udsat for vold, sygdom og fattigdom.

Mødregruppen tilbyder også rigtigt gode mors dag gaver, man kan give til sin mor.

Planen var, at det skulle være en dag, hvor man hyldede kvinden og moderrollen, og ikke en kommerciel dag, hvor det handlede om salg af f.eks. blomster.

Selve fejringen af mødre er dog også blevet udfordret af midlertidig nedgang i 70'erne og 80'erne, da kvindesynet ændrede sig, men er sidenhen blevet populær igen.

Historien bag mors dag

Idéen om mors dag stammer helt tilbage fra 1872, hvor en kvinde fra USA ved navn Julia Ward Howe ville have, at man havde en dedikeret dag til at hylde alle mødre.

Julia var forfatter og kæmpede for at få kvindevalgret i USA, men fik desværre aldrig nok momentum til forslaget om en dedikeret mors dag.

Det var først, da hendes datter Anna i 1900-tallet for alvor fik spredt budskabet, at konceptet spredte sig til resten af USA.

Siden da har USA afholdt mors dag på samme tidspunkt som i Danmark, nemlig hvert år den 2. søndag i maj.

Mors dag er langsomt blevet anerkendt verden over, men på forskellige dage. I Norge fejrer man mors dag den 2. søndag i februar, Rusland afholder mors dag den 14. oktober, mens man i Sverige og Frankrig fejrer dagen den sidste søndag i maj.

Sidst opdateret: 13. december 2023