Hvad er ÅOP?

"Hvad betyder ÅOP?" er med høj sandsynlighed et spørgsmål du på et eller andet tidspunkt har stillet dig selv, i jagten på det absolut bedste penge lån. ÅOP er en forkortelse af årlige omkostninger i procent, se vores eksempel beregning længere nede.

ÅOP - Årlige omkostninger i procent

Når du tager et lån hos en af de mange låneudbyder, vil du helt opleve en række omkostninger, der gør at lånet i sidste ende skal betales tilbage med renter, renters rente og eventuelle gebyrer, alt afhængigt af dine vilkår.

Renterne er den procentsats du har aftalt med firmaet, som skal betales oveni det lånte beløb, for hvert år der går efter du har lånt pengene.

EKSEMPEL: hvad er ÅOP rente

Du låner 2000 kroner og skriver under på, at betale dette tilbage i afdrag over 2 år. Aftalen er her, at den årlige rente er 20%. Et år efter betaler du 1000 kroner af på din gæld. Dermed er der 1000 kroner tilbage af gælden, plus de 20% af 2000 = 400 kroner.

Dermed skulle man tro at gælden i alt er 1400 kroner. Ikke desto mindre er der kommet renter på renterne, hvormed beløbet er steget. For at beregne dette, kan man med fordel kan du med fordel bruge en online låneberegner som kan inkluderer renters-rente og stiftelsesomkostninger.

Hvordan beregnes ÅOP?

Måden hvorpå man udregner årlige omkostninger i procent er rent teoretisk ret simpel:

Man udregner ganske enkelt bare alle omkostninger et lån kommer til at indebære, i løbet af de år det nu måtte tage at få lånet afbetalt. Den bøvlede del er dog, at man også lige skal have renters rente og så videre med.

Til dette skal det siges, at informationer som længden på lånet, det lånte beløb, rentesatsen, terminsfrekvensen (hvor tit du afdrager på lånet), stiftelsesomkostninger, gebyr pr. afdrag og lignende informationer er nødvendige.

Så er man lidt nørdet kan man gøre det selv, eller man kan være doven som de fleste af os andre og skynde sig ind og lade et program beregne ÅOP.

Brug en låneberegner til at finde hvert afdrags reelle størrelse i forhold til, hvor meget af afdraget der reelt går til renter. Samtidigt er restgælden (det resterende du skylder), sammen med gebyrerne listet pænt op efter hvert afdrag, således at det er overskueligt at finde ud af.

Til sidst er der kun at sige held og lykke med at finde det helt rigtige lån. Der findes rigtigt mange lånefirmaer derude, så ÅOP er en god måde at tjekke de enkelte lånevilkår på. Så sørg for at holde godt øje med ÅOP for det lån du har tænkt dig at lave, således at du ikke bliver taget fuldstændigt ved næsen. Det handler om at låne penge når du virkelig har brug for dem til fair vilkår.

Du finder den ultimative liste af valideret danske minilån her på portalen. Husk at det aldrig er uden omkostninger at låne penge online, men det kan give dig penge til dine drømme, som du kan afbetale efter dit behov.

Mere information